Overslaan en naar de inhoud gaan

'Artist impression' van Leffinge voor de bedijking (10de eeuw), ┬ę Middelkerke

5000 jaar kustevolutie

De Vlaamse kuststreek heeft een lange en complexe geschiedenis achter de rug. Hoe het landschap er vandaag bijligt is het resultaat van de interactie tussen natuurlijke processen en menselijke ingrepen. Onderzoek naar de geschiedenis van onze kuststreek leverde ons al heel wat boeiende kennis op. Maar er blijven nog heel wat vragen onbeantwoord. Bijvoorbeeld hoe de kustlijn precies evolueerde in de afgelopen 5000 jaar.

Onderzoek naar de evolutie en de ondergang van het schiereiland Testerep, dat ooit voor de Vlaamse kust lag tussen Nieuwpoort en Bredene, kan ons heel wat leren over het verleden van onze kuststreek en zijn bewoners. In een beweging kan het ons ook helpen om toekomstige uitdagingen zoals zeespiegelstijging en kustbescherming het hoofd te bieden..

LEes meer

Project Testerep

Onderzoek

Door interdisciplinair wetenschappelijk onderzoek inzicht krijgen in hoe onze kustlijn de voorbije 5000 jaar evolueerde.

Lees meer

 

Resultaten

Met behulp van computermodellen brengen we Testerep tot leven en komen we te weten wat de menselijke en natuurlijke effecten op het landschap waren. 

Lees meer

Valorisatie

Wie zijn onze stakeholders? Hoe zal het onderzoek concreet in projecten toegepast worden? Welke valorisatie-initiatieven staan gepland?

Lees meer

 

Podcast

Luister hier naar de podcast van dr. Soetkin Vervust voor de Universiteit van Vlaanderen en het VRT-radio programma "voorproevers".

 

Luister naar de uvV 

Luister naar voorproevers 

Documentaire

Bekijk hier de preview van de Testerep documentaire, waar je een glimps opvangt van de relatie tussen de verschillende gebruikte technologi├źn en wetenschappen in het Testerep onderzoek.

Bekijk hier de trailer 

Nieuws

Lees meer over het Testerep onderzoek in de krant 'De Morgen'.

Een journalist van 'De Morgen' was aan boord van het onderzoeksschip Simon Stevin en speurde mee naar de restanten van 'Het Atlantis' voor de Belgische kust. 

Lees meer.

Testerep ook op de infomarkt van Middelkerke

Vandaag is er in De Branding te Middelkerke een infomarkt over de heraanleg van de Middelkerkse zeedijk, gepland voor 2025. De werkzaamheden zullen gefaseerd worden uitgevoerd, volgens een concept vergelijkbaar met dat in Westende. Het Testerep-project biedt daarnaast inzicht in de evolutie van de kustlijn over de laatste 5000 jaar, gepresenteerd op drie informatieve panelen.

 

Stakeholdermeeting Testerep

Eind april vond alweer de 5e stakeholder meeting van het Testerep project plaats. Naast een update over de nieuwste onderzoeksresultaten en de plannen qua publiekswerking werd er met de aanwezigen gebrainstormd over de bijdrage die historisch onderzoek kan leveren aan hedendaags kustbeheer. In 2025 gaan we hierop door in een gespecialiseerde workshop,  georganiseerd in samenwerking met partners uit de industrie en het beleid. Meer info de komende maanden!