Overslaan en naar de inhoud gaan

'Artist impression' van Leffinge voor de bedijking (10de eeuw), © Middelkerke

5000 jaar kustevolutie

De Vlaamse kuststreek heeft een lange en complexe geschiedenis achter de rug. Hoe het landschap er vandaag bijligt is het resultaat van de interactie tussen natuurlijke processen en menselijke ingrepen. Onderzoek naar de geschiedenis van onze kuststreek leverde ons al heel wat boeiende kennis op. Maar er blijven nog heel wat vragen onbeantwoord. Bijvoorbeeld hoe de kustlijn evolueerde in de afgelopen 5000 jaar.

Onderzoek naar de evolutie en de ondergang van het schiereiland Testerep, dat ooit voor de Vlaamse kust lag tussen Nieuwpoort en Bredene, kan ons heel wat leren over het verleden van onze kuststreek en zijn bewoners. In een beweging kan het ons ook helpen om toekomstige uitdagingen zoals zeespiegelstijging en kustbescherming het hoofd te bieden..

LEes meer

Project Testerep

Onderzoek

Door interdisciplinair wetenschappelijk onderzoek inzicht krijgen in hoe onze kustlijn de voorbije 5000 jaar evolueerde

Lees meer

Resultaten

Met behulp van computermodellen brengen we Testerep tot leven en komen we te weten wat de menselijke en natuurlijke effecten op het landschap waren. 

Lees meer

Valorisatie

Wie zijn onze stakeholders? Hoe zal het onderzoek concreet in projecten toegepast worden? Welke valorisatieprojecten staan gepland?

Lees meer

 

Nieuws

Stap mee in een unieke theatrale en muzikale optocht!

Theatergezelschap Vagevuur trommelt je op om alleen of in groep aan te sluiten bij de verdronken processie van Testerep. De eigenzinnige processie is een theatrale wandeling van ongeveer 12 kilometer waarbij liederen worden gebracht op gezette tijden en momenten, om zo Testerep tot leven te wekken. De processie zal uittrekken in Oostende, Roeselare, Gent, Brussel en Leuven. Mis dit spektakel zeker niet!

Meer informatie en inschrijvingen

2022-08-26

VLIZ-onderzoekers verzamelen boorkernen en seismische informatie op zee.

Voor een tweede keer dit jaar kwamen onderzoekers van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ)aan wal met kernen en seismische informatie vanop het verdronken deel van het schiereiland Testerep. Tijdens een gerichte campagne van vier dagen, tussen Oostende en Nieuwpoort, verzamelden de wetenschappers 25 boorkernen en meer dan 45 km aan seismische tracés. Deze zullen na analyse belangrijke informatie verschaffen over de geschiedenis van Testerep.

2022-07-18

VUB-team op zoek naar sporen van Testerep in het landschap.

Onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) bezochten onlangs de bekende en vermoedelijke dijktracés op het voormalige Testerep. Deze dijken zijn doorgaans nog in het landschap zichtbaar in het verloop van perceelsgrenzen en wegen, en soms ook in de vorm van kleine hoogteverschillen. Doel van het plaatsbezoek was om geschikte locaties te identificeren voor staalnames en ander terreinwerk later dit jaar. 

2022-07-07