Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek

Het hoofddoel van Project Testerep is de evolutie en uiteindelijke ondergang van het schiereiland Testerep gedurende de voorbije 5000 jaar te bestuderen. Hiervoor zullen onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel (VUB), het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) en de KU Leuven bestaande data rond oude natuurlijke (vb. geulen) en menselijke (vb. dijken) landschapselementen aanvullen met nieuwe land- en zeedata.

De nieuwe data zullen ze over de land-zee grens heen verwerven door middel van een brede waaier aan technieken waaronder LiDAR, seismische, magnetische en EMI-surveys, boringen, opgravingen en staalnames voor pollen, 14C en OSL.

Alle bestaande en nieuwverworven data zullen de wetenschappers samenbrengen in een GIS-databank en analyseren via morfologische en hydrodynamische modellen. De finale output zal bestaan uit paleogeografische kaarten, geavanceerde 3D-reconstructies en interactieve 3D simulaties van o.a. de vorming van het schiereiland en het effect van de afsluiting van de Testerepgeul op het sedimenttransport, de kwetsbaarheid voor stormerosie en het herstel.