Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuws

Testerep op het IKUWA 8!

In oktober 2025 gaat in Oostende de 8ste editie door van het IKUWA congres. 

IKUWA is een wereldwijd netwerk van instanties, met een focus op onderwaterarcheologie. Haar doel is om het bewustzijn rond onderwater cultureel erfgoed te vergroten, en een internationaal regelgevend kader voor de bescherming ervan te ondersteunen. Sinds 1999 organiseert IKUWA ongeveer driejaarlijks een congres. 

We zijn dan ook erg trots dat we de organisatie van de volgende editie naar België konden halen, meer bepaald naar Oostende. Het congres zal maar liefst 5 dagen duren, met daarnaast nog optionele excursies en workshops. We verwachten zo’n 300 deelnemers van over de hele wereld. Het duurt nog eventjes tot oktober ’25, maar zowel het wetenschappelijk comité als het organiserend comité draaien op volle toeren. 

Hoofdorganisatoren zijn Onroerend Erfgoed, het VLIZ en Stad Oostende, samen met Toerisme Vlaanderen, de Universiteit Gent, de Vrije Universiteit Brussel en het Agence wallonne du Patrimoine.

Ook in het wetenschappelijk comité zetelen onderzoekers en beleidsmedewerkers van heel wat verschillende instellingen: Onroerend Erfgoed, de Universiteit Gent, de Vrije Universiteit Brussel, het Vlaams Instituut voor de Zee, het Agence wallone du Patrimoine, Urban.Brussels, en de Nederlandse Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en Rijkswaterstaat. 

Momenteel loopt de call for sessions, nog tot eind augustus. Het wetenschappelijk programma en de sociale events krijgen langzaam maar zeker vorm. Ook de website ziet er ondertussen prima uit, en ook op sociale media is er al volop activiteit. Neem zeker eens en kijkje en geef onze collega’s een like!

Het Testerep onderzoek op het wetenschapsfestival Zeekerweten!

Afgelopen weekend kon je op het wetenschapsfestival Zeekerweten van het VLIZ kennis maken met het Testerep onderzoek! Het openluchtspektakel ‘De Verdronken Ballades van Testerep’ (broder) confronteerde bezoekers met de dramatische neergang van het middeleeuwse Testerep. In de WO-II bunker kon je in primeur de wetenschapsdocumentaire van Vincent Langouche bekijken. En tijdens het panelgesprek ‘Grijze Cellen’ van EOS magazine kon iedereen vragen stellen aan drie wetenschappers, waaronder ook marien geologe en Testerep-onderzoekster Ruth Plets

Het panelgesprek gemist? 

Beluister het hier: Grijze Cellen | EOS Wetenschap

Lees meer over het Testerep onderzoek in de krant 'De Morgen'.

Een journalist van 'De Morgen' was aan boord van het onderzoeksschip Simon Stevin en speurde mee naar de restanten van 'Het Atlantis' voor de Belgische kust. 

Lees meer.

Testerep ook op de infomarkt van Middelkerke

Vandaag is er in De Branding te Middelkerke een infomarkt over de heraanleg van de Middelkerkse zeedijk, gepland voor 2025. De werkzaamheden zullen gefaseerd worden uitgevoerd, volgens een concept vergelijkbaar met dat in Westende. Het Testerep-project biedt daarnaast inzicht in de evolutie van de kustlijn over de laatste 5000 jaar, gepresenteerd op drie informatieve panelen.

 

Stakeholdermeeting Testerep

Eind april vond alweer de 5e stakeholder meeting van het Testerep project plaats. Naast een update over de nieuwste onderzoeksresultaten en de plannen qua publiekswerking werd er met de aanwezigen gebrainstormd over de bijdrage die historisch onderzoek kan leveren aan hedendaags kustbeheer. In 2025 gaan we hierop door in een gespecialiseerde workshop,  georganiseerd in samenwerking met partners uit de industrie en het beleid. Meer info de komende maanden!

Lezing door onze archeologen!

Mis deze lezing niet!

Op donderdag 25 april zullen Dr. Soetkin Vervust, professor Pieterjan Deckers en doctoraatstudente Zoë Vanbiervliet de meest recente resultaten van het Testerep-onderzoek tijdens een boeiende lezing toelichten. 

U bent welkom in het bezoekerscentrum Duinpanne, inschrijven is evenwel noodzakelijk via deze link.

 

 

Ons landschappelijk verleden visualiseren!

Binnen het Testerep-project werken heel wat partners samen om de complexe geschiedenis van onze Vlaamse Kust via de nieuwste technieken én met een portie creativiteit weer tot leven te wekken voor een breed publiek. Om dit te verwezenlijken zitten de wetenschappers van het project en de computergame ontwikkelaars van Howest- Digital Arts and Entertainment (DAE) regelmatig samen.  Met de input vanuit het onderzoek zorgen ze voor sterke visualisaties van het landschappelijk verleden, bv. in de vorm van waarheidsgetrouwe beelden van middeleeuws Oostende voor, tijdens en na de verwoestende storm van 1394.

Benieuwd naar het resultaat? Daarvoor moeten we nog even geduld uitoefenen tot december!

Testerep op het Internationale Documentaire Festival DOCVILLE

Deze avond is het Testerep team in Leuven aanwezig voor de première van “Testerep” op het Internationale Documentaire Festival DOCVILLE! Het festival zet via Scienceville in op wetenschappelijke documentaires die je écht gezien moet hebben. Nieuwsgierig naar de Testerep-film? Bekijk hier alvast de trailer!

Naar aanleiding van deze première gaf dr. Soetkin Vervust een boeiend interview bij "Voorproevers". Luister vanavond vanaf 18.30 op radio 1 of via VRT max

Project Testerep op het VLIZ Marine Science Day!

Project Testerep is vandaag op de jaarlijkse VLIZ Marine Science Day! De 400+ bezoekers krijgen de kans om een sedimentkern van naderbij te bekijken en zelfs aan te raken. Samen met de geologen werkzaam binnen het project ontdekken de aanwezigen alle informatie die deze kern prijsgeeft met betrekking tot klimaatverandering en zeespiegelstijging.

Duik in de oude geschriften

De onderzoekers binnen project Testerep beperken zich niet tot het bestuderen van de Noordzeebodem of archeologische opgravingen op land. Ze duiken ook in oude geschriften op zoek naar waardevolle informatie! Zoals het boek van Jacobus Bowens uit 1792. De schrijver beschreef zeer nauwkeurig ‘De Oude en Beroemde Zee-Stad Oostende, gelegen in Oostenryksch Vlaenderen’. Wil jij je ook verdiepen in deze literatuur? Dat kan! Je kan het boek gratis raadplegen via deze link!

 

Kusterfgoed serveert Testerep op Erfgoedcafé

Op 28 oktober 2023 organiseert Kusterfgoed de 3de editie van zijn Erfgoedcafé. Dit jaar gaat het netwerkevent door in De Branding in Middelkerke. Je mag je verwachten aan een boeiende namiddag met een mix van lezingen, workshops en rondleidingen. Onder de titel ‘Testerep: zoeken naar sporen van het verdwenen kusteiland’ verzorgen Soetkin Vervust (VUB) en Ruth Plets (VLIZ) de openingslezing. Na (en tussen) de keuzesessies is er tijd om na te kaarten en te netwerken in het ‘Erfgoedcafé’.

Schrijf je hier in!

 

Burgerwetenschap in actie met de hulp van metaaldetectoristen!

De voorbije dagen kreeg het archeologenteam van de VUB de zeer gewaardeerde hulp van een hele schare metaaldetectoristen tijdens hun veldwerk in Westende. Samen gaan ze nog tot eind dit jaar op zoek naar sporen van menselijke aanwezigheid in de vloedvlakte van de voormalige Testerepgeul, om beter te begrijpen wanneer de geul precies ingedijkt werd en de gronden geschikt waren voor landbouw en bewoning. Burgerwetenschap in actie!

Lees meer

Luisterverhaal Katrien Vervaele

Het schiereiland Testerep en het vergaan ervan beroert vele zielen. Gidsen, theatermakers, journalisten, kustbewoners… Ook die van Katrien Vervaele, auteur en kustminnaar met een grote ‘K’. Katrien wou dolgraag een boek schrijven over dit middeleeuwse drama. Ze zou hiervoor de nodige tijd nemen. Helaas is haar die luxe niet gegund, en heeft ze de beperkte tijd die haar restte omarmd. Het werd een beklijvend kortverhaal, met Testerep en zijn bewoners in de hoofdrol.

Vriendin Nancy Zwaenepoel kneedde de tekst tot een ademend en adembenemend luisterverhaal. Afspraak was om deze pas te publiceren na Katriens heengaan.

Het resultaat: een eerbetoon aan Katrien, een hoorspel dat je meeneemt naar de mysteries van onze kust, een verhaal van verbinding. Luister zelf maar!

Met muziek uit 'De Verdronken Ballades van Testerep' van TG Vagevuur, gecomponeerd door Peter Spaepen en uitgevoerd door Elisabeth De Loore op de piano. Luisterverhaal gemonteerd door Bart De Smet (VLIZ) in het kader van het project ‘Testerep: 5000 jaar kustevolutie’.

Te beluisteren op Soundcloud

The microworld of Testerep

Information about the evolution and demise of Testerep can be found in unexpected places. One of the most important sources of information is the microworld of Testerep. Not only (remains of) small organisms in the sediment are a treasure trove of information, but also the sediment itself can tell us a lot.

Last week, geologists from the VLIZ conducted intensive research on more than 100 soil samples taken from the Testerep survey area. They analysed the grain size of the sediment using a device developed specifically for particle analysis (MALVERN mastersizer 3000).

The grain size is very important information for hydrogeological modelling. In turn, these models will give us more insight on how Testerep possibly drowned.

Eerste opnames voor de Testerep documentaire

Vorige week zijn de eerste opnames gemaakt voor de aankomende Testerep documentaire. De cameraploeg ging mee op de laatste offshore survey van ons team. De crew filmde de verschillende activiteiten aan boord, zoals het uitvoeren van boringen en seismische surveys.

De uiteindelijke documentaire zal een inkijk geven in de verschillende onderzoeksdimensies van het project en hoe die diverse wetenschappelijke resultaten samenkomen tot één verhaal.

De documentaire komt tot stand dankzij steun van de VUB en het DOCVILLE filmfestival.

Leer meer.

Abonneer op All News